Przepis autorski (mój).
Już Wam wspominałam, że uwielbiam ciasteczka owsiane, więc obowiązkowo i regularnie goszczą w mojej kuchni.
Te są pyszne, chrupiące, czekoladowo-kokosowe...
Po prostu obłędne w smaku i kuszące cudownym aromatem!
Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciasteczka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie - niezwykle proste i bardzo szybkie.
(około 18 sztuk)
100g masła/margaryny
120g cukru
1 jajko (małe)
70g mąki pszennej
40g wiórek kokosowych
1 łyżka kakao (płaska)
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
W dużej misce zmiksować masło/margarynę ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym.
Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18 minut w 180 stopniach.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18 minut w 180 stopniach.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.
Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób (klik).
Mąka i płatki owsiane do nabycia tu:
http://www.mlynystoislaw.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!