Przepis jest klasyczny, prosty i bez żadnych innowacji.
Jednakże takiego dania nie trzeba urozmaicać.
Żeberka smakują wyśmienicie, a soczyste mięso - idealnie odchodzi od kości.
1-1,5 kg żeberek wieprzowych
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
przyprawa do żeberek
sól, pieprz
Dodatkowo:
natka pietruszki
mąka
olej
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
przyprawa do żeberek
sól, pieprz
Dodatkowo:
natka pietruszki
mąka
olej
Żeberka umyć, osuszyć i przeciąć na mniejsze kawałki.
Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawą do żeberek i wstawić do lodówki - na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie żeberka dokładnie obtoczyć w mące, obsmażyć (na rumiano) i przełożyć do garnka.
Na tym samym oleju zeszklić cebulę (pokrojoną w piórka).
Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawą do żeberek i wstawić do lodówki - na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie żeberka dokładnie obtoczyć w mące, obsmażyć (na rumiano) i przełożyć do garnka.
Na tym samym oleju zeszklić cebulę (pokrojoną w piórka).
Cebulę i starte (na grubych oczkach) warzywa (marchewką,
pietruszką, selerem) dodać do żeberek.
Całość zalać wodą, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości (około 1-1,5 godziny).
Pod koniec gotowania sos wymieszać z natką pietruszki i doprawić wg smaku.
Całość zalać wodą, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości (około 1-1,5 godziny).
Pod koniec gotowania sos wymieszać z natką pietruszki i doprawić wg smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!