Galareta z nóżek wieprzowych - to już chyba klasyka.
Ilość wody każdy musi dostosować do swoich upodobań, ponieważ jedni wolą więcej dodatków, inni więcej galaretki.
Można także dodawać różne warzywa (zgodnie z własnym gustem).
Ilość wody każdy musi dostosować do swoich upodobań, ponieważ jedni wolą więcej dodatków, inni więcej galaretki.
Można także dodawać różne warzywa (zgodnie z własnym gustem).
Poniżej podam przykładowe proporcje, które sama osobiście zastosowałam.
(8-10 małych salaterek)
4 nóżki wieprzowe (średnie)
2 marchewki (duże)
1 pietruszka
2 marchewki (duże)
1 pietruszka
kawałek selera
3-4 ząbki czosnku (wg gustu)
2 liście laurowe
Mięso zalać zimną wodą i zagotować.
Wodę zlać, nalać świeżej i ponownie włożyć do niej opłukane nóżki.
Dodać sól (wodę lekko osolić), listki laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości.
20-30 minut przed końcem gotowania - wrzucić (w całości) warzywa i obrany czosnek.
Po ostygnięciu wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości (i rozdrobnić), warzywa pokroić, a czosnek posiekać.
Wszystko z powrotem umieścić w wywarze, doprawić do smaku i zagotować.
Całość przelać do salaterek/miseczek, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Galaretkę podawać kropioną sokiem z cytryny lub octem (np. winnym, jabłkowym).
Wodę zlać, nalać świeżej i ponownie włożyć do niej opłukane nóżki.
Dodać sól (wodę lekko osolić), listki laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości.
20-30 minut przed końcem gotowania - wrzucić (w całości) warzywa i obrany czosnek.
Po ostygnięciu wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości (i rozdrobnić), warzywa pokroić, a czosnek posiekać.
Wszystko z powrotem umieścić w wywarze, doprawić do smaku i zagotować.
Całość przelać do salaterek/miseczek, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Galaretkę podawać kropioną sokiem z cytryny lub octem (np. winnym, jabłkowym).
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!