http://digotuje.blogspot.com
Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą.
Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone.
Można ją jeść także z kawałkami mięsa.
(Wikipedia)
Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą.
Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone.
Można ją jeść także z kawałkami mięsa.
(Wikipedia)
Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
(Opcjonalnie można dodać uprzednio namoczone grzyby)
Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę.
Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy.
Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny.
(Ostrożnie, bo zielenina za bardzo zmieni jej smak.)
Doprawić do smaku.
(Zupę można zabielić śmietaną lub dodać do niej odrobinę masła.)
(Opcjonalnie można dodać uprzednio namoczone grzyby)
Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę.
Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy.
Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny.
(Ostrożnie, bo zielenina za bardzo zmieni jej smak.)
Doprawić do smaku.
(Zupę można zabielić śmietaną lub dodać do niej odrobinę masła.)
Do zupy dodałam mięso, z którego gotował się wywar.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!