Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu a smakuje i wygląda rewelacyjnie.
(Blacha 17 x 31 cm, ewentualnie większa keksówka)
Ciasto:
250g mąki pszennej
120g margaryny
120g margaryny
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu (*)
1/2 łyżki octu (*)
Budyń:
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy/waniliowy
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
Beza:
1 białko
1 łyżka cukru
1 szczypta soli
Kokosowa pierzynka:
50g wiórek kokosowych
25g masła
25g cukru pudru
25g masła
25g cukru pudru
Dodatkowo:
4 sztuki kiwi
1-2 łyżki kaszy manny
Przygotować ciasto na wierzch kokosowy.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut.
Przygotować ciasto kruche.
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i podzielić na dwie części.
Jedną z nich schłodzić a drugą wyłożyć formę wysłaną papierem do pieczenia.
Ciasto oprószyć kaszą manną.
Kiwi obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na cieście (wypukłą stroną do góry).
Ugotować budyń.
Połowę mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy, żółtko, mąkę i cukier.
Połączyć z gotującym się mlekiem.
Całość energicznie mieszać i zagotować.
Do gęstego budyniu wmieszać masło, lekko ostudzić i przełożyć na ciasto z kiwi.
Białko z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Na budyniu zetrzeć połowę schłodzonego ciasta, posmarować białkiem, zetrzeć resztę ciasta kruchego oraz ciasto z wiórkami kokosowymi.
Piec około 50 minut w 180 stopniach.
(*) Ocet sprawia, że ciasto jest bardziej kruche. Nie jest wyczuwalny, ale można go pominąć.
Wspaniałe jest to ciasto, zjadłabym kawałeczek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią podesłałabym Ci taki większy kawałek :)
Usuń