piątek, grudnia 18, 2020

Stambuł do zjedzenia Bartka Kieżuna - recenzja

 
"Stambuł do zjedzenia" to kolejna książka autora bestsellerów, takich jak: "Italia do zjedzenia" oraz "Portugalia do zjedzenia".
Tym razem autor prezentuje pyszne przepisy oraz oprowadza nas po Stambule i pięknej Turcji.
 
  
Książka już od początku zachwyca swoim pięknym wydaniem ze złoconymi elementami.
(Szkoda, że na zdjęciach nie widać tego błyszczącego napisu.) 
Jest estetycznie wydana, kolorowa, z cudownymi zdjęciami oraz doskonale przemyślanymi detalami... 
 

 W środku znajduje się mnóstwo propozycji na tradycyjne z tamtych stron potrawy.
Prawda, że takie zdjęcia kuszą?






Wszystkie przepisy są jasno opisane i uwierzcie, że każdy w swoim domu może poczuć się jak w tureckiej restauracji.




 Oprócz fantastycznych receptur książka zawiera również ciekawe opowieści i historie nawet zapomniane przez mieszkańców Stambułu.


Opinie innych:
 
"Cóż to jest za opowieść! Sprzedawcy ulicznego jedzenia, którzy przekrzykują się nawzajem, wędrówki po mieście udeptane z fascynujących tropów historii i teraźniejszość, która z całej siły trzyma za rękę przeszłość. Weźcie głęboki oddech - czujecie zapach mięty, kuminu albo pieprzu? Słyszycie brzdęk łyżeczki mieszającej cukier w pękatej szklance z gorącą jak Stambuł herbatą? Bartek Kieżun z rozmachem pokazuje smakowite meandry tego tętniącego życiem miasta, które zdaje się nie mieć końca. Afiyet olsun!"
 
- Daria Pawlewska, redaktorka i wydawczyni magazynu KUKBUK

"Bartek Kieżun mieszka w mojej okolicy. Kiedy dzwoni, że będzie mógł w drodze do miasta podrzucić jakiś smakołyk, domyślam się, że pracuje nad kolejną książką i robi zdjęcia opisywanych dań. A więc dwa w jednym: mogę delektować się tym, o czym pisze, a potem przeczytać o tym, czym się delektowałem. Następnie, wyposażony w jego mistrzowskie historyczno-obyczajowe wykłady, zwiedzam i zjadam - nawet Stambuł - bez wychodzenia z domu."
 
- Grzegorz Turnau

"Stambuł jest idealnym miejscem dla miłośników dobrego jedzenia. A Kieżun jest idealnym autorem, żeby opisać jego kulinarne zaułki i sekrety. Gdyby można było jeść książki, zacząłbym od tej."
 
- Witold Szabłowski


 Chyba nic nie muszę więcej dodawać?
Ta książka jest naprawdę idealną pozycją nie tylko dla miłośników Stambułu oraz Turcji, bo każdy może zafascynować się tym cudownym krajem i spróbować tradycyjnych potraw z tamtejszych stron.

Polecam!

Dane o książce:

 Autor: Bartek Kieżun
Liczba stron: 288
Wymiary: 21 x 27 cm
Oprawa: twarda
Data premiery: 28.10.2020
Wydawnictwo: Buchmann


A przy okazji napiszcie mi czy lubicie kuchnię turecką...

16 komentarzy:

  1. Ja akurat nie przepadam za taką kuchnią, ale mój mąż lubi takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam okazji próbować kuchni tureckiej, ale taką książkę warto mieć :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lektura obowiązkowa dla wszystkich smakoszy! :)
    Duża dawka nowych inspiracji :)
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe! Jednak i tak nic nie przebije kuchni mojej mamy. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny prezent pod choinke, super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W październikowych Wysokich Obcasach był podany przepis na pszenne bułeczki Acma właśnie z tej książki. Zrobiłam je i wyszły pyszne. Chyba kupię tę książkę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger