niedziela, listopada 01, 2020

Zdrowe ciasto czekoladowe z ciecierzycy (bez mąki i cukru)







 Zdrowe ciasto czekoladowe z ciecierzycy to jedno z tych ciast, któremu nie można się oprzeć.
Uwierzcie, że pokochają je nawet osoby niezwracające uwagi na dietę i lubiące te niebyt zdrowe słodkości.
Takim przykładem jest mój mąż, który sam zjada większą cześć ciasta i twierdzi, że jest ono naprawdę rewelacyjne.
A ja w tym przypadku wyjątkowo przyznaję mu całkowitą rację!
Ciasto jest odrobinę wilgotne, delikatnie kremowe i mocno czekoladowe...
Jednym słowem rozpływa się w ustach.
Smak ciecierzycy nie jest wyczuwalny i ciężko odgadnąć co jest głównym składnikiem tego ekspresowego wypieku.
Oprócz tego ciasto nie zawiera glutenu oraz ani grama cukru.
Ja zaprezentowałam Wam wersję z polewą czekoladową, do której użyłam czekolady słodzonej erytrolem.
Zresztą tego naturalnego oraz niskokalorycznego słodzika użyłam do ciasta.
Polecam!


Zdrowe ciasto czekoladowe z ciecierzycy - składniki:

(Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
250g ciecierzycy z puszki/słoika (waga bez zalewy)
3 łyżki aquafaby (zalewy z ciecierzycy)
150g erytrytolu (lub innego słodzidła)
3 jajka
3 łyżki oleju (stopiłam kokosowy)
3 łyżki kakao
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina aromatu waniliowego
Opcjonalnie:
50g czekolady bez cukru
1 łyżka mleka
płatki migdałowe


Zdrowe ciasto czekoladowe z ciecierzycy - przygotowanie:
 
Cierzycę z aquafabą należy zblendować w większej misce na gładki mus.
Dodać jajka, olej, aromat waniliowy oraz erytrytol.
Całość zmiksować i połączyć z kakao, zmielonymi płatkami owsianymi oraz proszkiem do pieczenia.
Jednolite ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto opcjonalnie udekorować polewą czekoladową przygotowaną poprzez rozpuszczenie czekolady z odrobiną mleka i posypać uprzednio podprażonymi płatkami migdałowymi.
(Płatki prażymy na suchej patelni do lekkiego zarumienienia się.)

50 komentarzy:

  1. Jaki fajny przepis na ciasto. Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta czekoladowe, ale z ciecierzycą jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. Moje klimaty ciastowe, z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis na ciasto z ciecierzycy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super :) Robiłam podobne ciasto z ciecierzycy i było zaskakująco pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Powiem Ci, że to ciasto jest dla mnie zupełną nowością. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje. Musze je spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to koniecznie spróbuj! Ciasto jest przyjemnie czekoladowe, a ciecierzycy nie czuć.

      Usuń
  7. Wygląda pysznie - ostatnio nadmiar cukru mi daje popalić, więc wszelkie takie pyszności mile widziane.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne ciacho, same dobre składniki, tak jeszcze nie piekłam, wyszło pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja siostra jest wielbicielką takich wypieków

    OdpowiedzUsuń
  10. I to ciacho jak najbardziej do mnie trafia! :D
    Z ciecierzycy na razie robiłam muffinki różnych smaków i form a w formie czekoladowego ciacha to najbardziej lubię fasolowe brownie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wyglada po prostu przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy soja też dałaby rade w tym przepisie bo akurat mam ? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie pyszne ciasto i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Na tak czekoladowe ciasto ślinka Mi cieknie, wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, zapisuję sobie ten przepis i będę próbować swoich sił!

    OdpowiedzUsuń
  17. Myślisz,że można zrobić z gotowanej ciecierzycy? I zblendować z odrobiną wody z gotowania?

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie zjadłam. Pyszne😁

    OdpowiedzUsuń
  19. Na pewno jest przepyszne. Robiłam kiedyś ciasteczka z ciecierzycy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka też robię. A ciacho posmakowało nawet mojemu mężowi :D

      Usuń
  20. Udany przepis, fajna konsystencja, ciasto wilgotne i puszyste, w smaku czuć trochę coś specyficznego, ale ogólnie smaczne. Robiłam z podwójnej porcji, ale dałam tylko 100 g brązowego cukru i łyżkę miodu, idealnie weszło do tortownicy. Zastanawiam się czy słodzidło można by zastąpić bananem, tylko ciekawe czy wtedy trzeba by jeszcze coś zmodyfikować..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banan to świetny pomysł i ciasto wyjdzie bez modyfikacji, choć można wtedy dodać mniej ciecierzycy. Ps, Może ma pani zdjęcie? Z chęcią dodam je do albumu na fb?

      Usuń
  21. Ja dodałam jeszcze 300 gram uduszonych i zblendowanych jabłek z cynamonem. Aromat dałam rumowy zamiast waniliowego. BAJKA!

    OdpowiedzUsuń
  22. Dzień dobry:)
    Ciacho rewelacja ! Ale chyba zrobiłam coś źle bo nie urosło mi tak ładnie jak Pani :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że smakowało. A robiła Pani dokładnie z moimi wskazówkami i w formie o podobnej wielości?

      Usuń
  23. Ciasto jest naprawdę pyszne! Uwielbiam takie smaki i konsystencję. Dziś zrobiłam z trochę mniejszą ilością erytrolu i orzechami. Zobaczymy, co wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger