piątek, października 23, 2020

Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami




Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami to kolejna modyfikacja mojego ulubionego i niejednokrotnie sprawdzonego przepisu mojej mamy na Racuchy z jabłkami - klik.
Tym razem do placków dodałam śliwki oraz miód zamiast cukru.
Zaznaczę, że drożdże bardzo lubią się z miodem i dzięki temu ciasto idealnie wyrasta.
Racuchy wychodzą mięciutkie i cudownie pachnące, więc naprawdę ciężko im się oprzeć!
To kto z Was spróbuje takiego połączenia?
 
Ps. Zerknijcie również na moje Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą - klik.


Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - składniki:

(ponad 20 sztuk)
250g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
1 szczypta soli
4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
Dodatkowo:
około 8-10 śliwek
Ponadto:
olej do smażenia
cukier puder/miód do podania


Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - przygotowanie:

Mąkę przesypać do miski.
Dodać pokruszone drożdże, miód oraz szczyptę soli.
Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania śliwek lub na dłużej.
Wypestkowane śliwki pokroić w kostkę.
Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy.
Wszystko razem porządnie wyrobić oraz na końcu połączyć ze śliwkami.
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (*).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.)
Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną miodu.

Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - dodatkowe informacje:

(*) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku.

32 komentarze:

  1. Te racuchy to naprawdę ciekawe połączenie smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Moja mama robi podobnie ale z jabłkiem. Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłkowe to mój przepis bazowy z zeszytu mojej mamy. Również pozdrawiam :*

      Usuń
  3. Od dawna nie jadłam racuchów a je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam. Racuchy jak za dawnych lat :) Moja mama podobne robi.

    OdpowiedzUsuń
  5. łooo jacie ale wyżerka. Dawno nie robiłam racuchów, ani nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie zjadłabym takie racuchy :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio robiłam z jabłkami, to teraz pora na śliwkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, bardzo lubię racuchy z jabłkiem, ale ze śliwkami to muszą być jeszcze pyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi narobiłaś smaka na racuchy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Miło mi <3 U Ciebie też! Lubię Cię odwiedzać.

      Usuń
  11. Takich racuszkow nikt nie odmowi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Racuchów ze śliwkami jeszcze nie jadłem. Swoją drogą nie powinno się czytać takich postów "na głodnego", bo to potęguje ochotę. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tylko chcę zachęcić do korzystania z przepisu ;)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger