poniedziałek, sierpnia 17, 2020

Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiem



Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiem doskonale sprawdzi się na pyszny obiad oraz po ostygnięciu jako dodatek do kanapki.
Mięso z indyka jest bardzo wartościowe, niskokaloryczne i lekkostrawne oraz zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka.
Zaprezentowany udziec wychodzi bardzo aromatyczny, mięciutki i delikatny.
Koniecznie sami to sprawdźcie!


Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiem - składniki:

około 1,3 kg udźca z indyka (u mnie waga z kością, którą później wyjęłam)
Marynata:
5 łyżek oleju
2 łyżki musztrady
1 łyżka majeranku (płaska)
1 łyżka papryki słodkiej (płaska; u mnie papryka wędzona)
1 łyżka soli
1/2 łyżki ziół prowansalskich
Dodatkowo:
4-5 ząbków czosnku
3 liście laurowe


Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiem - przygotowanie:

Udziec należy umyć oraz dokładnie osuszyć i opcjonalnie ze środka usunąć kość.
(Mięso można piec z kością. Mi po wyjęciu kości delikatnie się rozpadało, więc wsadziłam je w siatkę. Udziec bez kości po upieczeniu lepiej kroi się w plastry.)
Czosnek pokroić w słupki i naszpikować nim mięso.
(W mięsie zrobić niewielkie nacięcia czubkiem noża oraz powpychać w nie kawałki czosnku.)
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso - również pod skórą.
Na wierzchu ułożyć listki laurowe.
 Całość przykryć folią spożywczą oraz wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
Po tym czasie udziec przełożyć na naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Jeśli nie macie pokrywki to można użyć folii aluminiowej.)
Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie około 60-70 minut w 180 stopniach i na końcu 10 minut bez przykrycia, aby mięso ładnie się przyrumieniło.


Koniecznie odwiedźcie mnie na Facebooku - klik oraz Instagramie - klik.

44 komentarze:

  1. Mój mąż by się zajadał tym daniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. O jezu świety, ale bym zjadła. Uwielbiam czosnek więc pewnie bym go jeszcze więcej dała hehe

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne mięsko, myślę, że fajnie smakuje i na ciepło i na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. za indykiem nie przepadam, ale myślę, że w takiej odsłonie mi zasmakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego nie lubisz indyka? Taki udziec jest pyszny.

      Usuń
  5. Coś dla mięsożerców ; zdecydowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetycznie wygląda to mięsiwo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No przepysznie wygląda to mięsko, kiedyś muszę zakupić sobie taki udziec i upieczyć ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie wygląda. Też piekłam takie mięsko, tylko że z wieprza. Idealne na kanapki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być pyszne :) Wyobrażam sobie ten aromat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bardzo smakuje, więc polecam samej spróbować.

      Usuń
  10. Wygląda niesamowicie, aż czuję smak tego aromatycznego mięska :) Idealny na wykwinty obiad i na co dzień. Fantastyczny przepis. Danie wygląda pysznie i spektakularnie :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie. Fajna alternatywa dla kupnych, chemicznych wędlin. Koniecznie muszę przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  12. Diana ,zastanawiam się czy karczek mógł by być a obiadek super

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo oryginalny przepis! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. W takiej marynacie mięso smakuje wyśmienicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak zobaczyłam to mięso od razu pomyślałam o niedzielnym/odświętnym obiedzie. A to co zostanie (jeśli coś zostanie) to bym wykorzystała na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Taki udziec zjadłabym z miłą chęcią.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger