poniedziałek, sierpnia 31, 2020

Racuszki budyniowe z miodem



Racuszki budyniowe z miodem to pyszny posiłek na słodko lub też deser, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Są naprawdę rewelacyjne, więc często goszczą w moim domu.
Możecie użyć dowolnego budyniu, choć ja najczęściej dodaję waniliowy lub śmietankowy.
I do tego pyszny miodek oraz owoce.
Uwierzcie, że takie połączenie pokochają nawet niejadki, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!


Racuszki budyniowe z miodem - składniki:

(około 20 sztuk)
1 szklanka jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki (1 szklanka = 250 ml) 
1 jajko  
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego (można też użyć innego smaku)
1 łyżeczka cukru/ksylitolu 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli 
Dodatkowo: 
olej/masło do smażenia 
Ponadto:
miód do podania
Opcjonalnie: 
ulubione owoce


Racuszki budyniowe z miodem - przygotowanie:

Jogurt, kefir lub maślankę rozmieszać z jajkiem i szczyptą soli.
Następnie należy dodać cukier/ksylitol, mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie zmiksować na jednolitą konsystencję i odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto "odpoczęło".
 (Dzięki temu racuszki będą bardziej puszyste.)
 Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placuszek. Można robić większe.)
 Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się. 
Podawać polane miodem i z ulubionymi dodatkami.


 Moja córka uwielbia pyłek pszczeli, który mogłaby jeść łyżkami.
Nim również można posypać racuszki.


Pyłek pszczeli jest istną bombą witaminową oraz skarbnicą wielu składników mineralnych.
To taki biokatalizator sterujący przebiegiem codziennych procesów życiowych.
Warto nim urozmaicić swoją dietę!

62 komentarze:

  1. o jaaa jakie to smaczne się wydaje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam placuszki w każdym wydaniu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Racuszki uwielbiam, ale za miodem nie przepadam zbytnio.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pysznosci! Smaczne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne racuszki i jakie puszyste. Miód lipowy, zazdroszczę, u mnie lokalni pszczelarze nie mają w tym roku. Pozdrawiam Alicja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do zakupu ze wspomnianej pasieki. Pycha!

      Usuń
  7. Racuszki prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Często placuszki słodzę miodem. Wszyscy uwielbiamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. na takie racuszki namawiać mnie nie trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O ja Cię mega pyszności- ślinka sama cieknie

    OdpowiedzUsuń
  11. Nic nie piszesz kiedy dodać mąkę.Pozdrawiam.Właśnie zamierzam je robić.Będę eksperymentować bo nikt jakoś nie napisał że je zrobił a ja za chwilę idę do kuchni i robię.

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł na leniwe śniadanie! :) chętnie przygotuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Skąd Pani bierze te fantastyczne pomysły🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi. Tu akurat inspiracja, ale lubię tworzyć przepisy z tego co mam pod ręką.

      Usuń
  14. Uwielbiam racuchy, a tak dawno ich nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowicie się prezentują 🤩

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie placuszki i może jeszcze dzisiaj upiekę, bo mam akurat budyń i wszystkie składniki :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja przez Ciebie chyba skończę z tą dietą haha

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie, miód i owoce to super dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dobry pomysł, który wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. na takie placuszki to ja się piszę

    OdpowiedzUsuń
  21. Widać, że lubisz gotować, kto by wziął taki wielki słój miodu lipowego, gdyby codziennie nie gotował? :D Wyglądają na naprawdę pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbliża się sezon przeziębień, więc profilaktycznie zajadamy miód lipowy. Na infekcje jest doskonały.

      Usuń
  22. Wygladają przepysznie, lubię różnego rodzaju placuszki i racuszki :)
    Na pewno zapiszę przepis i może za jakiś czas go wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniały przepis jak zawsze miód mam to zrobie

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto wyszlo bardzo geste wogolr nie plywalo wiec nie wiem jak to innym wychodziło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger