poniedziałek, maja 04, 2020

Pudding z drożdżówki lub chałki






Pudding z drożdżówki lub chałki to idealna propozycja na wykorzystanie nadmiaru słodkiego pieczywa.
Na pewnie zdarza Wam się upiec lub kupić jakieś ciasto drożdżowe lub chałkę, która później sobie leży i czerstwieje.
Dlatego polecam przygotować zaprezentowany pudding, który pysznie smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu.
Czasami specjalnie podsuszam mój ulubiony maślany placek drożdżowy, aby później zajadać się puddingiem, który może być doskonałym pomysłem na śniadanie, kolację lub też deser.
Polecam.


 Pudding z drożdżówki lub chałki - składniki:

300g lekko suchej drożdżówki (może być chałka lub inne słodkie pieczywo)
3 łyżki masła
200 ml śmietanki 30-36%
200 ml mleka
3 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
1 garść żurawiny
50 ml rumu (*)
Dodatkowo:
2-3 łyżki cukru

 Pudding z drożdżówki lub chałki - przygotowanie:

Żurawinę należy zalać odrobiną alkoholu i chwile podgrzać (np. w mikrofalówce), aby szybciej wchłonęła płyn.
Drożdżówkę pokroić na kromki o grubości 1 cm i posmarować masłem.
Kromki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (**) w taki sposób, aby na siebie nachodziły oraz posypać żurawiną.
Mleko, kremówkę, cukier wanilinowy, jajka oraz resztę alkoholu dokładnie zmiksować i przelać na pieczywo.
Całość odstawić na 10-15 minut, aby drożdżówka/chałka wchłonęła część płynu i nie była sucha.
(Najlepiej kromki delikatnie docisnąć.)
Po tym czasie wierzch posypać cukrem.
Pudding piec około 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu - przed podaniem odczekać 10 minut.


 Pudding z drożdżówki lub chałki - dodatkowe informacje:

(*) Można też użyć innego alkoholu np. białego wina wytrawnego lub po prostu żurawiny nie moczyć - i tak będzie miękka.
(**) Naczynie powinno mieć wymiary minimum 18 x 20 cm (tak jak te na zdjęciu) lub większe (robiłam również w 2 x większym).
Wtedy kromki należy położyć na bardziej płasko.

32 komentarze:

  1. Brzmi interesująco, bardzo fajny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ciasta drożdżowego, chociaż u nas drożdżowe zawsze najszybciej znika ;-) ale warto zapamiętać taki patent :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasami specjalnie podsuszam na ten pudding :D

      Usuń
  2. Ale apetycznie to wygląda :) przyznam szczerze nie przepadam za drożdżówkami, ale dla puddingu z chęcią z tego przepisu skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To "drugie życie" drożdżówki jest przepyszne. Polecam.

      Usuń
  3. Jaki fajny pomysł na wykorzystanie starszej chałki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! Nigdy nie słyszałam o puddingu z chałki albo z drożdżówki. Chętnie wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo nice, strasznie nie lubię jak jedzenie się marnuje a więc szanuję ten pomysł xD Moja mama dzisiaj będzie piec placek drożdżowy, a więc jak zostanie to może wypróbuję ten przepis :)

    Życzę miłego dnia i zapraszam :)
    zpolskidopolski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ciasta drożdżowego, lubię takie dania z recyclingu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super!!! Idealne wykorzystanie czerstwego pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny i pyszny pomysł na wykorzystanie czerstwej chałki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada obłędnie :) i świetny pomysł, zeby wykorzystac czerstwe drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. This looks so delicious and fluffy! I've never tried this recipe before :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Podsunę ten przepis mojej mamie :) Sama nie mam niestety talentu do wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale to musi być dobre! A żurawina w tym przepisie jest super pomysłem, słodycz 'ciasta' i kwaskowość żurawiny pychota.

    OdpowiedzUsuń
  13. Raczej mi się nie zdarza mieć nadmiaru jakiegokolwiek pieczywa, ale pomysł wart zapamiętania na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger