środa, maja 13, 2020

3-składnikowe lody z drożdżówką



3-składnikowe lody z drożdżówką to idealna propozycja na szybki deser, który ostatnio w moim domu zniknął w oka mgnieniu!
Tak jak w puddingu z drożdżówki, który Wam prezentowałam tak i w tej recepturze słodkie pieczywo może otrzymać drugie życie.
 Lody smakują naprawdę pysznie, a kawałki drożdżówki świetnie współgrają ze śmietankową masą.
Polecam!


 3-składnikowe lody z drożdżówką - składniki:

400g śmietanki kremówki 30-36%
4-5 łyżek syropu z agawy (można użyć dowolnego słodzidła)
150-200g czerstwej drożdżówki


3-składnikowe lody z drożdżówką - przygotowanie:

Śmietankę ubić na sztywno - pod koniec miksowania stopniowo dodając dowolne słodzidło (u mnie tym razem syrop z agawy).
Podsuszoną drożdżówkę rozdrobnić na mniejsze kawałki oraz delikatnie wmieszać do ubitej kremówki.
Całość przełożyć do pojemnika (*), przykryć i wstawić minimum na kilka godzin do zamrażarki.
Wyjąć 5-7 minut przed podaniem.
Lody pysznie smakują polane syropem z agawy lub miodem.


 3-składnikowe lody z drożdżówką - dodatkowe informacje:

(*) Użyłam pojemnika po lodach o pojemności 1 litra.

26 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł. Na pewno jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem bardzo ciekawa smaku tych lodów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł! Nigdy bym na to nie wpadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny sposób na suchą już drożdżówkę, której nikt nie chce zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo mniam mniam mniam, lubię takie kombinacje. Ostatnio moja mama robiła placek drożdżowy, ale cały zjadłyśmy, a więc nie miałam żadnych resztek do przepisu

    Pozdrawiam!
    zpolskidopolski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy sposób na wykorzystanie drożdżówki, gratuluję kreatywności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O proszę jaka ciekawa wersja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger