piątek, kwietnia 03, 2020

Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym



Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym to bardzo smaczna propozycja na szybki obiad, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Mięso wychodzi miękkie i soczyste oraz idealnie komponuje się z kremowym sosem.
Ach ten sos, moja córka go uwielbia!
 Główną zaletą mięsa drobiowego jest wysoka zawartość pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego przez organizm białka np. kolagenu. Jednocześnie jest to jedno z najchudszych gatunków mięsa, stąd niska wartość energetyczna kurczaka.
To skusi się na taki lekki obiad?


 Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym - składniki:

400g polędwiczek z kurczaka
słodka papryka
sól, pieprz
mąka do obtaczania
olej
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 szklanka wody/bulionu
 około 100-150 koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
ulubione przyprawy
Opcjonalnie:
odrobina cukru/miodu do smaku
 koperek/natka pietruszki


 Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym - przygotowanie:

Umyte oraz osuszone polędwiczki delikatnie posypać przyprawami i następnie obtoczyć w mące.
Mięso obsmażyć na odrobinie rozgrzanego oleju.
Dodać posiekany czosnek oraz listki laurowe.
Całość zalać wodą/bulionem i dusić pod przykryciem przez około 15-20 minut.
Następnie wmieszać koncentrat ze śmietaną.
 Polędwiczki dodatkowo poddusić, ale już bez przykrycia - do momentu aż sos zgęstnieje.
Sos doprawić do smaku.

32 komentarze:

  1. Udany obiadek. Pyszny i w miarę prosty do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja również. A jak najczęściej je przyrządzasz?

      Usuń
  4. Bardzo uniwersalne, bo pasują do kasz, makaronów, ryżu czy ziemniaków. Jeszcze ulubiona surówka i obiadek przepysznisty😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam polędwiczki w każdej formie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię takie z przepisu mojej teściowej. Pojawia sie też papryka słodka (przyprawa).Widzę, że u Ciebie również :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszędzie ją dodaję ;) I najlepiej jak jest wędzona <3

      Usuń
  7. Witam A jaka dokładnie śmietana do tych poledwiczek?:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję przeważnie 12-18% do zup. Zależy jaką mam pod ręką. Również pozdrawiam.

      Usuń
  8. Dziękuję ślicznie, jutro przyjęcie urodzinowe, wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. No tak tylko jakieś śmietany? Rozumiem, że słodkiej skoro koncentrat jest kwaśny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję zwykłą, taką do zupy. Ona jest łagodna.

      Usuń
  10. Bulion to rozumiem że zrobić z kostki rosołowej? Czy sama woda też wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie stosuję kostek i ich nie polecam. Bulion warzywny można przygotować z warzyw lub na mięsie przy gotowaniu rosołu. Można użyć wody.

      Usuń
  11. Ja dodałam kostkę własnej roboty i wyszło pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziś spróbuję ten przepis. Myślę że będzie pyszny. Pozdrawiam serdecznie. 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za pomysł na dzisiejszy obid😀, pozdrawiam życzę miłego dnia 😀

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger