niedziela, kwietnia 26, 2020

Kujawski placek drożdżowy mocno maślany



Kujawski placek drożdżowy mocno maślany to idealny pomysł na przepyszną, klasyczną drożdżówkę.
Ciasto jest bardzo łatwe, choć troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu warto odrobinę pobawić się w kuchni!
Moja mama była wielką fanką wypieków drożdżowych i jako osoba postronna oceniła smak placka na wysokim poziomie.
To było jedno z jej ulubionych ciast drożdżowych.
Piekłam je już mnóstwo razy od ponad 5 lat.
Placek cudownie pachnie, jest puszysty oraz apetycznie rumiany.
Polecam!

 
 Kujawski placek drożdżowy mocno maślany - składniki:
 
(Forma o wymiarach 24 x 28 cm - 35 x 45 cm) (*)
Ciasto:
35g drożdży
80g cukru
150 ml mleka
500-550g mąki pszennej
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
100g masła 
Masło z cukrem:
100g masła
100g cukru
Kruszonka:
100g masła
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
180-200g mąki pszennej
 
 
 Kujawski placek drożdżowy mocno maślany - przygotowanie:

Przygotować ciasto.
Drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru (aż zrobią się płynne) i kolejno z ciepłym mlekiem.
 Do dużej miski przesiać mąkę, zrobić w niej zagłębienie, w dołek wlać mleko z drożdżami, delikatnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Jajka ubić z resztą cukru oraz cukrem waniliowym.
Do wyrośniętego ciasta dodać jajka z cukrem, szczyptę soli i roztopione masło.
Całość dokładnie wyrobić (ciasto nie powinno kleić się do dłoni), przykryć ściereczką oraz ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie ciasto zagnieść, rozwałkować i umieścić w blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Następnie należy je schłodzić (z formą) w lodówce przez około 15 minut.
Przygotować masło z cukrem.
W rondelku roztopić masło, dodać cukier i gotować na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut.
(Ja zawsze gotuję 2-3 minuty.)
  Schłodzone ciasto równomiernie posmarować masłem z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na dalsze 30 minut.
W między czasie przygotować kruszonkę.
Wszystkie składniki kruszonki połączyć oraz wyrobić za pomocą palców i do momentu aż ciasto podrośnie należy przechowywać ją w lodówce.
Po tym czasie placek obficie posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 190 (bez termoobiegu).
 
 
  Kujawski placek drożdżowy mocno maślany - dodatkowe informacje:
 
 (*) Według oryginalnej receptury Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla placek należy piec w większej formie, ale ja wolę bardziej wyższe drożdżówki, więc placek zawsze piekę w mniejszej blaszce.
 

40 komentarzy:

  1. Mocna maślany smak bardzo do mnie przemawia.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam drożdżowe; przepysznie Twoje wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżówka z kruszonką to ciasto, które piekła babcia a my wtedy byliśmy dziećmi. Najczęściej to było ciasto z okazji niedzieli. Do tego domowe masło a wersja na bogato to dodatkowo powidła śliwkowe. Pyszotność!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny, pięknie wyrośnięty, u mnie wczoraj też ciasto drożdżowe gościło :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny placek :-) Muszę kiedyś spróbować go zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze całkiem niedawno nie przepadałam za takimi wypiekami, ale ostatnio jakoś się przełamałam i je bardzo polubiłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada przepysznie. Ciasto drożdżowe bardzo lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zjadłabym teraz drożdżówkę z kubkiem kakao!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smacznie, aż szkoda, że bym nie mogła go zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały, jak z babcinej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie poszukuję przepisu na idealne ciasto drożdżowe. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgorzata G18 maja 2020 17:53

    To jest idealne ciasto drożdżowe. Dziś piekłam drugi raz. Jest delikatne i rozpływa się w ustach. Dziękuję za przepis i opis wykonania, który do mnie przemawia. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi i również pozdrawiam. A ma może Pani zdjęcie?

      Usuń
  13. Jakie najlepiej masło kupić? Śmietankowe czy margaryna zwykla7?

    OdpowiedzUsuń
  14. To ciasto musi być przepyszne! Tyle masła gwarantuje obłędnie pyszny smak!

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, czy ubic żółtka z cukrem, czy całe jajka tzn. z białka i żółtka .

    OdpowiedzUsuń
  16. Proszę mi powiedzieć, czy mogę drożdże zwykłe zastąpić tymi w proszku? Jeśli tak, to w jakich proporcjach ich użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można użyć drożdży w proszku. 15g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych. Wtedy nie trzeba robić rozczynu.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger