sobota, grudnia 21, 2019

Pieczeń z mięsa mielonego z kapustą pekińską/pieczeń rzymska



 Uwielbiam domowe pieczenie z mięsa mielonego, więc często je piekę w rozmaitych wersjach.
Tym razem chciałam Wam zaprezentować prostą i bardzo smaczną pieczeń z kapustą pekińską, która zawsze jest istnym hitem w moim domu.
Taka pieczeń doskonale sprawdzi się na co dzień oraz podczas rodzinnych imprez.
Idealnie smakuje na ciepło i zimno, więc można ją podać na obiad oraz jako pyszną przekąskę.
Polecam!
A tu możecie zerknąć na inne pieczenie z przeróżnymi dodatkami - klik.


Pieczeń z mięsa mielonego z kapustą pekińską - składniki:

 (Forma o wymiarach około 10 x 20 cm)
500g mięsa mielonego (u mnie tym razem z indyka)
1 cebula
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska)
1 łyżeczka majeranku
1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna)
Dodatkowo:
200g kapusty pekińskiej
Ponadto:
1 łyżka oleju do smażenia

 Pieczeń z mięsa mielonego z kapustą pekińską - przygotowanie:

Kapustę drobno poszatkować, a posiekaną cebulę z czosnkiem zeszklić na odrobinie oleju.
Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą i wypełnić masą mięsną.
 Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w 180 stopniach. 
(Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.)


 W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.

26 komentarzy:

  1. Mojemu mężowi na pewno smakowałaby taka pieczeń.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie pomyślałabym, żeby dodać kapustę pekińską do pieczeni :) chętnie spróbuję przy najbliższej okazji - zapowiada się pysznie i będzie miłym urozmaiceniem :) dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu <3 Czekam na efekt!

      Usuń
  3. Super pomysł, takiej pieczeni z dodatkiem kapusty jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie. Idealna na świateczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny, nietuzinkowy przepis :)
    pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka pieczeń musi być pyszna :) Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A z jakimi dodatkami najlepiej ją podać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie najczęściej na zimno zajadamy z chlebem lub na ciepło z ziemniakami i czasami z sosem.

      Usuń
  9. Bardzo fajny pomysł na pyszną pieczeń kochana. Pozdrawiam cieplutko i życzę wam cudownych Świąt 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę Wesołych Świąt <3

      Usuń
  10. Świetny pomysł na pieczeń :) wypróbuje na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieczeń z mielonego (z jajkiem) robiłam tylko raz i to dawno temu. Może warto spróbować znów ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger