czwartek, listopada 14, 2019

Ciasteczka z kaszy gryczanej



Ciasteczka z kaszy gryczanej mogą wydawać się nietuzinkowym pomysłem na słodką przekąskę, prawda?
Też tak kiedyś myślałam, ale już od prawie 4 lat piekłam je mnóstwo razy.
Są naprawdę pyszne, delikatnie kruche oraz jednocześnie odrobinę miękkie i cudownie pachną waniliowym aromatem.
Jeśli nie przepadacie za kaszą gryczaną to spokojnie, ponieważ składnik główny nie jest wyczuwalny!
Ciasteczka te są również doskonałą propozycją na przemycenie kaszy do naszego jadłospisu lub też wykorzystanie pozostałości z obiadu.
Szczerze Wam je polecam!

(1 niewielka blaszka - do około 20 sztuk)
200g ugotowanej kaszy gryczanej
200g mąki pszennej/orkiszowej
40g masła/margaryny
 100g cukru (u mnie ksylitol)
1 łyżeczka cukru waniliowego (płaska)
 kilka kropel aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Dodatkowo (opcjonalnie):
miód 
orzechy włoskie

Wszystkie składniki ciasteczek umieścić w misce oraz dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję.
Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty.
Wszystkie ciasteczka przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Aby ciastka były lśniące to przed pieczeniem można posmarować je rozmąconym jajkiem lub odrobiną wody.)
Piec około 18 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. 
(Posiadam piekarnik gazowy)
Ostudzone ciasteczka opcjonalnie polać miodem i posypać orzechami.
(W wersji solo także są pyszne.)
 
Przepis ze starych zapisków inspirowany portalem "Przyślij przepis".

34 komentarze:

  1. Kochana, jestem wierną fanką Twoich przepisów! <3
    Niedawno zrobiłam ciasto - Namaurę i wyszło obłędne. Czas na kolejne kulinarne przygody.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ mi się zrobiło miło <3 Dziękuję. Podeślesz zdjęcie Ciasta - z chęcią umieszczę je w galerii na fb.
      Miłego wieczorku <3

      Usuń
  2. oryginalne! chciałabym ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ta ciasteczka muszą być pyszne. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  5. użyję mąki bezglutenowej i będą ciastka bez glutenu muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć dowolnej mąki. Polecam i czekam na efekt.

      Usuń
  6. Rzeczywiście to niespotykany pomysł na ciasteczka, ale kasza jest taka zdrowa, że na pewno warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam te ciasteczka mnóstwo razy, więc to sprawdzony przepis godny polecania. Polecam!

      Usuń
  7. Fajny i smaczny pomysł na wykorzystanie kaszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne! i bardzo fajna propozycja dla dzieciaczków!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis podkradam! Coś dla mnie! Kasza gryczana jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale mogą jeść ją ludzie z podwyższonym poziomem glukozy we krwi.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i czekam na efekt. Również przesyłam cieplutkie pozdrowienia.

      Usuń
  10. Kilka razy się zdarzyło, że zrobiłam takie ciasteczka i bardzo mi one smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy kasza gryczana ma być palona czy biała ?
    Super przepis zaraz zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam z palonej...bardzo smaczne mięciutkie, wszyscy co jedli od razu wyczuli ze z kaszą gryczaną ale to nie przeszkadza nam w smaku.
    Powiedziałabym ze są przez to oryginalne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały. A możesz podesłać zdjęcie du umieszczenia w galerii na fb?

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger