czwartek, października 03, 2019

Portugalia do zjedzena Bartka Kieżuna - recenzja


"Portugalia do zjedzenia" to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po tymże pięknym kraju.

 
Książka już od początku zachwyca swoim pięknym wydaniem ze złoconymi elementami.
Jest estetycznie wydana, kolorowa, z cudownymi zdjęciami oraz doskonale przemyślanymi detalami...


 W środku znajduje się mnóstwo propozycji na tradycyjne portugalskie potrawy.


Prawda, że wszystko wygląda apetycznie?




 Oprócz fantastycznych receptur możemy przeczytać w niej ciekawe opowieści dotyczące historii i portugalskiej sztuki.




 Opinie innych:

"Książka jest absolutnie doskonała! Oto poradnik, który lekko i przyjemnie prowadzi nas przez smaki i kolory Portugalii. Tak jak wspaniała kuchnia tego kraju, jest zrozumiały i bezpretensjonalny, nie stawia przed nami wielkich wymagań, lecz zapraszająco zagarnia do kuchni. Oto książka, która  sprawia, że chce się: odwiedzić Portugalię, smakować, gotować i jeść!"

- Magda Grzebyk - Krytyka Kulinarna

"Ten kto myśli, że w kuchni najważniejsze są siekanie, rodzaj obróbki termicznej oraz liczenie kalorii, tak naprawdę nigdy nie zrozumie jej istoty. Kuchnia bowiem to nade wszystko kultura, historia, klimat danego miejsca i mentalność mieszkających w nim ludzi. Tę nieoczywistą niestety oczywistość rozumie świetnie Bartek Kieżun zatem 'Portugalia do zjedzenia' to nie tylko zbiór przepisów na klasyczne portugalskie dania, lecz także opowieść o ziemi, która je zrodziła. Właśnie takie książki kulinarne lubię najbardziej!"

- Robert Makłowicz
 
"Niczym odkrywca nowych lądów Bartek Kieżun prowadzinas z werwą przez szlaki Portugalii i opowiada o pachnącym oceanem kraju, który przyciąga swoją historią. To tam w prostym i autentycznym jedzeniu rozbrzmiewają wciąż echa dalekich wypraw, dzieje odważnych żeglarzy i dumnych Portugalczyków. Głodni wrażeń? Czas na pyszną ekspedycję!"

- Daria Pawlewska - redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK

"Ta książka jest zaproszeniem do odkrycia prawdziwych skarbów Portugalii. To, co jemy i z kim jemy ma znaczenie i jest ważną częścią naszej kultury. Portugalskie ryby i owoce morza są fantastyczne i najlepsze na świecie, a skosztowanie Pastéis de nata to wręcz życiowa konieczność."
 
- Joao Bras Jorge, prezes Banku Millennium - Portugalczyk z polską duszą, od 12 lat mieszkający w Polsce


Chyba nic nie muszę więcej dodawać?
Ta książka jest naprawdę idealną pozycją nie tylko dla miłośników Portugalii, bo każdy może zafascynować się tym cudownym krajem i spróbować tradycyjnych potraw z tamtejszych stron.


Polecam!

Dane o książce:

Autor: Bartek Kieżun
Liczba stron: 288
Format: 21 x 27 cm
Oprawa: twarda
Data premiery: 02.10.2019
Wydawnictwo: Buchmann
 

14 komentarzy:

  1. Ciekawa publikacja. Warto mieć ją na swojej półce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna książka! Chętnie poczytam bo nigdy nie byłam w Portugalii

    OdpowiedzUsuń
  3. Byłam w Portugalii i ich kuchnia bardzo mi smakuje. Świetna ta okładka książki. Od razu kojarzy sie z Portugalia i płytkami Azujejo, które robią na budynkach niesamowite wrażenie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę... Mam nadzieję, że kiedyś także odwiedzę ten cudowny kraj.

      Usuń
  4. Pięknie wydana, bardzo ciekawa pozycja☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa książka. Warta zakupu :-)Chciałabym kiedyś tam pojechać i spróbować ich smakołyków :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się marzy podróż w tamtejsze strony... Fakt, książka jest cudowna.

      Usuń
  6. lubię książki z przepisami, ale przez restrykcyjną dietę wynikającą z choroby, większość potraw ma coś, czego jeść nie mogę :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo mi przykro... Ale może można znaleźć zamienniki na produkty, których nie możesz?

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger