środa, października 02, 2019

Najlepszy sernik dyniowy


Sernik dyniowy jest u mnie obowiązkową pozycją każdej jesieni. Przyznam, że piekę go także o innych porach roku, ponieważ zawsze posiadam zapas puree dyniowego, które wykorzystuję do mnóstwa potraw. Śmiało mogę stwierdzić, że to najlepszy sernik dyniowy! Jest miękki, kremowy, puszysty, czyli jednym słowem - przepyszny. Dyniowa masa świetnie komponuje się z orzechowym spodem, polewą toffi i delikatnymi nutami cynamonu. To też jeden z dietetycznych serników, gdyż nie zawiera tłuszczu, a cukier można zastąpić dowolnym słodzidłem. Pyszności! Polecam.
 
Forma: średnica 26 cm
Czas przygotowania: do 20 minut
Czas pieczenia: 60-80 minut
Czas studzenia i chłodzenia: od 3,5 godziny
 
 

Sernik dyniowy - składniki:


Spód:

  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 50g orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka; nie powinien być rzadki!)
  • 4 jajka
  • 400g puree z pieczonej dyni (przepis tu - klik)
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml; u mnie ksylitol)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wierzch:

  • około 100g masy krówkowej/kremu toffi
 
 

Sernik dyniowy - przygotowanie:


Przygotować spód. Pokruszone ciastka, orzechy oraz miękkie masło dokładnie zmiksować w malakserze, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
(Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.)
Przygotować masę serową. Wszystkie składniki wymieszać jedynie do dokładnego połączenia się.
(Masy nie należy zbyt długo mieszać, ani napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.)
Całość przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-80 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.)
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Wierzch sernika posmarować kremem toffi/masą krówkową.
 

26 komentarzy:

  1. wspaniały! na pewno najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik z dynią? Brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że nie jadłam jeszcze takiego sernika.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię serniki, a dyniowy jesienią to mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam akurat dynię, patrze na nią i tak dumam: zupa czy ciasto ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie robiłam jeszcze. Twój wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy w zyciu bym nie wpadła na to,ze można zrobić sernik z dyni- Normalnie wow :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie :) Ostatnio piekłam klasyczny sernik na swoje urodziny, ale wylądował w koszu. Nie mam 'ręki' do tego typu ciast :( Już wolę drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie lubię wyrabiania ciasta drożdżowego :( Polecam sernik dyniowy - nie ma prawa się nie udać!

      Usuń
  9. Kuszące połączenie Dynia i ser. .. jeszcze tak nie jadłam. ..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger