środa, października 23, 2019

Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem



Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem to idealna propozycja na pyszną, szybką oraz pożywną przekąskę, dodatek dodania lub samoistną potrawę.
W moim domu zazwyczaj znikają ze świeżym pieczywem.
Możecie użyć dowolnych grzybów, co robię bardzo często, ale ze względu, że ostatnio miałam nadmiar jędrnych maślaków to tym razem chciałam właśnie je zaprezentować.
Jeśli chodzi o ich obieranie...
Tak wiem, iż nie wszyscy za tym przepadają.
Szczerze przyznam, że obieranie nie jest obowiązkiem, lecz ja praktykuję, bo właśnie skórka pokryta śluzem sprawia, że maślaki są bardziej ciężkostrawne.
Właśnie dlatego wolę się pobawić i mieć mniej kłopotów gastrycznych.
To kto się skusi na smażone maślaczki?

500g maślaków (można użyć innych grzybów)
1-2 cebule
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Ponadto:
2 łyżki masła do smażenia

Maślaki należy oczyścić oraz umyć, z kapeluszy ściągnąć skórkę i grzyby ponownie opłukać, a następnie osuszyć.
Nóżki pokroić w plasterki, a kapelusze na 2 lub więcej części - w zależności od ich wielkości.
Cebulę pokroić w talarki oraz wraz z drobno posiekanym czosnkiem zeszklić na roztopionym maśle.
Dodać grzyby.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości.
(Potrwa to około kilkunastu minut.) 
Gdy grzyby puszczą sok to należy je delikatnie posypać solą z pieprzem.
Na końcu zdjąć pokrywkę, maślaki odparować oraz doprawić do smaku.


12 komentarzy:

  1. Nie jestem wielką miłośniczką grzybów, jednakże zamieszczony przepis bardzo mnie zaciekawił! :) Polecę mojej mamie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Samo zdjęcie przekonało mnie do wypróbowania przepisu. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. O dawno nie jadłam takich grzybków :) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Propozycja w sam raz dla mnie. Grzyby pod każdą postacią kocham!<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Też bardzo lubię, ale często ograniczam ze względu na to,że są zbyt ciężkostrawne :(

      Usuń
  5. Nie lubię grzybów i myślę, że szybko się to nie zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak Ci nie odpowiada czy jakieś nie miłe doświadczenie?

      Usuń
  6. Z grzybów leśnych najbardziej lubię maślaki i podgrzybki:) Pychotka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger