niedziela, października 20, 2019

Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi




Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi to przepyszny deser, lub jak to woli - ciasto.
Aromat cynamonu i orzechy sprawiają, że tak przyrządzonym jabłkom nie sposób się oprzeć. 
  Jabłkowe crumble idealnie smakuje na ciepło, szczególnie z kulką lodów waniliowych, bitą śmietaną czy po prostu bez dodatków. 
Po ostygnięciu też szybko znika.
To doskonałe rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje.
Polecam!

(3-4 porcje)
3 jabłka (o wadze około 500g bez obierania)
Kruszonka:
70g mąki pszennej/orkiszowej
50g masła/margaryny
45g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
orzechy włoskie do posypania

Mąkę, masło oraz cukier należy wymieszać z cynamonem i następnie wyrobić do momentu otrzymania grubego, mokrego piasku. 
Ciasto uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez 20 minut.
(Można też włożyć do zamrażarki na czas przygotowania jabłek.)
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
(Można użyć kilku mniejszych naczynek.)
Wierzch jabłek równomiernie posypać kruszonką (*) oraz kawałkami orzechów.
Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 200 stopniach.
 (Ciasto powinno być lekko zarumienione.)

 (*) Dobrze schłodzoną kruszonkę najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

30 komentarzy:

  1. uwielbiam takie owoce pod kruszonką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo tak owoce i kruszonka to jest to

    OdpowiedzUsuń
  3. No i już wiem co jutro zrobić na deser:) Swoją drogą Gessler robiła fajny jabłecznik w ostatnich "Kuchennych rewolucjach". Jabłka z koglem-moglem pod kruszonką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Oooo, muszę zobaczyć ten deserek pani Magdy :D Dzięki.

      Usuń
  4. super połączenie. lubię i jabłka i orzechy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, taki deser mogłabym jeść przez cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ja również, więc cieszę się, że jabłka są dostępne o każdej porze roku.

      Usuń
  6. Uwielbiam owoce w połączeniu z kruszonką :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Owoce pod kruszonką i do tego orzechy to musi smakować :-)Pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Takie połączenie jest rewelacyjne w smaku.

      Usuń
  8. Chodzi właśnie za mną takie cynamonowe ciasto od kiedy zmieniłam odświeżacze w domu na jesienne i pachnie mi w całym domu właśnie takim jabłkiem z cynamonem hehe:D Buźka:**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! To masz fajnie w domu :D Uwielbiam takie zapachy.

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Uwierz na słowo, że jest i sama spróbuj je upiec. Polecam.

      Usuń
  10. Owoce pod kruszonką od razu przypominają mi dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kruszonka i owoce to najlepszy deser, mój ulubiony.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie jabłka, a kruszonkę mogę jeść w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger