czwartek, kwietnia 18, 2019

Pieguski, czyli najłatwiejsze ciasteczka z czekoladą




 Ciasteczka te są bardzo łatwe oraz szybkie w przygotowaniu.
Lubię ich maślany aromat i rozpływające się w ustach drobinki czekolady.
Czasami prostota sprawdza się najlepiej...
Zerknijcie też na moją inną wersję Piegusków z cytrynową nutą - klik.
Obie szczerze polecam!

(około 16 sztuk)
200g mąki pszennej
100 masła
60g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
100g czekolady

  Masło z cukrem utrzeć do puszystości.
Nie przerywając miksowania - kolejno dodać jajko oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy.
 Z ciasta należy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
 Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-18 minut w 180 stopniach. 
 (Posiadam piekarnik gazowy. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione. Jeśli są pieczone w dwóch turach - surowe, przed pieczeniem należy trzymać w lodówce.)
Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


W  przepisie użyłam czekolady PANTAGRUEL., którą można nabyć z sklepie Panegara.

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger