wtorek, stycznia 01, 2019

Rewelacyjny krem z twarogu i masła do ciast, babeczek i tortów



Szukacie pomysłu na pyszny krem do ciasta, tortu, czy udekorowania babeczek?
Polecam Wam ten na bazie twarogu i masła!
Przyznam szczerze, że za każdym razem kiedy przygotowuję ów krem to mam ochotę wyjeść go prosto z miski...
Jest po prostu rewelacyjny w smaku i wbrew pozorom nie mocno serowy.
Jego delikatność sprawia, że po prostu rozpływa się w ustach.
Krem idealnie też trzyma swoją formę, więc idealnie nadaję się nie tylko do lekkich wypieków, ale również do wielowarstwowych, z masą cukrową lub ich dekoracji.
Jego słodkość możecie modyfikować w zależności od całokształtu swojego deseru.
Istnieje też możliwość sporządzenia go w innej wersji smakowej, np. poprzez dodanie kakao, czekolady, bakalii, soku, owoców itp.
(Poniżej przedstawiłam opcję średnio słodką z nutą wanilii.)
Polecam!

400g mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale koniecznie dobrej jakości)
200g masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego (przepis na domowy tu - klik)

Miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym należy ubić do białości i stopniowo zmiksować z twarogiem.
Krem już nadaje się do użycia.

Podane proporcje wystarczą np. do podwójnego przełożenia ciasta o średnicy 18 cm - grubymi warstwami kremu.

Przykładowe wykorzystanie kremu - klik.

29 komentarzy:

  1. O proszę, takiej propozycji kremu jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, przekladam nim ciasto marchewkowe. Ja zamiast cukru pudru dodaje miód.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Proszę podesłać zdjęcie to z chęcią umieszczę ją w galerii na fb.

      Usuń
  3. Czy ta masa nadaje się na tynk do tortu???

    OdpowiedzUsuń
  4. A taki zwykly ser tez moze byc taki np.tlusty lub połtusty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, tylko zmielony!

      Usuń
    2. ,Mój ulubiony" najlepszy

      Usuń
    3. Nie warzy się? Bo właśnie zwarzył mi się krem z twarożku śmietankowego firmy Rokitnianka :( Nawet rozcieranie na parze nie pomogło...

      Usuń
    4. U mnie ani razu tak się nie zdarzyło :)

      Usuń
  5. A ja przełoże nim torcik red velwet na walentynki 🥰😍😍 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ten krem nadaje się do przełożenia tortu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ten krem topi masę cukrową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pracowałam jedynie z kremem maślanym i z masą cukrową.

      Usuń
    2. Odpowiedź brzmi: tak, krem topi masę cukrową. Twaróg ma w sobie dużo wody, dlatego topi masę cukrową. Jeśli chcemy takiego kremu użyć do wypełnienia tortu i chcemy go potem obłożyć masą cukrową, trzeba zrobić tynk z kremu maślanego, żeby zaizolować wilgoć. Krem maślany to sam tłuszcz, więc nadaje się do tego akurat.
      Przy ozdabianiu figurkami, napisami z masy cukrowej można tort wykonać w całości w tym kremie, o ile elementy figurek, ktore stykają się z tortem, pokryjemy np. czekoladą. Do jasnego kremu białą, do ciemnego - ciemną.

      Usuń
  8. Robiłam krem do rolady z połowy porcji i ajerkoniaku (zalegał w lodówce ).Musiałem też dodać żelatynę, wyszedł pyszny.Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. A zamiast cukru waniliowego może być olejek waniliowy

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej..ile czasu moze stac ciasto z tym kremem serowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nigdy nie stało zbyt długo.... Ten krem jest dość trwały.

      Usuń
  11. Czy nada się do dekoracji babeczek?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger