piątek, października 26, 2018

Zdrowa pasta z jajek i awokado



Pasta ta jest świetną propozycją na wartościowy dodatek do świeżego pieczywa.
Przyznam, że moja 17-miesięczna córka potrafi zajadać się nią łyżeczką i to w dość sporej ilości.
Smakuje naprawdę rewelacyjnie!
Awokado jest wielką skarbnicą wielu witamin i minerałów oraz zdrowych tłuszczów.
Pastę wzbogaciłam odrobiną oleju lnianego, który również odznacza się obfitością dobroczynnych substancji w nim zawartych.
Polecam!

2 jajka
1 awokado (dojrzałe)
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka dobrej jakości oliwy/oleju (u mnie tym razem olej lniany Woj-Len)
sól, pieprz/czarnuszka
Opcjonalnie:
świeże zioła 

 Jajka należy ugotować na twardo.
Awokado przekroić na pół, usunąć z niego pestkę oraz obrać ze skórki.
Miąższ przełożyć do miski, dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z cytryny.
Całość zblendować na jednolitą masę i doprawić do smaku.
Gotową pastę polać olejem.
(Olej można również wmieszać do pasty.)


8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger