piątek, września 14, 2018

Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia





 Ostatnio kupiłam tyle fig, że przerabiałam je na mnóstwo sposobów - no i oczywiście nie mogło zabraknąć ciasta.
Pomyślałam o czymś lekkim, z serkiem mascarpone, które stało zapomniane i galaretką, którą lubi mąż.
Całość wyszła obłędnie przepyszna, że zniknęła w ciągu... jednego dnia!
Wiedziałam, że musi być powtórka!
Ciasto naprawdę rozpływa się w ustach i świetnie łączy delikatną masę kokosową, słodkie figi oraz rześką galaretkę.
Koniecznie sami spróbujcie.
Polecam!

(Tortownica o średnicy 18 cm)
Masa:
250g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30-36%
10 łyżek wiórków kokosowych (płaskich)
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Ponadto:
około 16 okrągłych biszkoptów
1 galaretka cytrynowa
2-3 figi

Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić i schłodzić w lodówce, aby odrobinę stężała.
Przygotować masę.
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym z wiórkami kokosowymi oraz sokiem z cytryny.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
Na ciastkach ułożyć cienkie plasterki fig, rozsmarować masę kokosową, ponownie ułożyć figi i umieścić kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce.
Całość zalać resztą galaretki i wstawić do lodówki - do całkowitego jej zastygnięcia.

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger