poniedziałek, sierpnia 27, 2018

Kruche ciasteczka kukurydziane obtaczane w cukrze



Ciasteczka smakują rewelacyjnie i wprost rozpływają się w ustach!
Piekłam je niejednokrotnie i za każdym razem znikały w ekspresowym tempie.
 Ich smak można wzbogacić poprzez dodanie np. cukru waniliowego, aromatu, czekolady, czy bakalii.
Jednak dla mnie najbardziej smakuje poniższa wersja.
Uwielbiam tą cukrową skorupkę!
Polecam.

(około 24 sztuk)
1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1 szczypta soli
100g miękkiego masła
2 jajka
2/3 szklanki cukru
Dodatkowo:
cukier do obtaczania


 Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą.
Następnie całość wymieszać (najlepiej dłonią) z masłem.
Dodać jajka, cukier i dokładnie wyrobić.
Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę obtoczyć w cukrze i zachowując 3 cm odstępy - ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec 15-20 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)


Przepis z bloga: Mała Cukierenka, a uprzednio z książki: "Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” (Reader’s Digest).

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger