poniedziałek, czerwca 11, 2018

Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone i nutą czarnej porzeczki




Mój maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone - klik zyskał sporą popularność, więc tym razem prezentuję Wam szybkie, ale i bardzo smaczne ciasto z jego udziałem, o które tak bardzo prosiliście.
Naprawdę wprost rozpływa się w ustach i znika ekspresowo.
Polecam!

(Tortownica o średnicy 22-24 cm)
Krem:
  1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy)
75g cukru (5 płaskich łyżek)
  300 ml mleka
100g masła (minimum 82%)
250g serka mascarpone 
Dodatkowo:
około 150g biszkoptów na dwie warstwy
1 słoik (około 270g) dżemu z czarnej porzeczki

Przygotować krem.
 Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.

Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu wmieszać serek mascarpone.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, które należy posmarować połową słoika dżemu porzeczkowego.
Na ciastka z dżemem wyłożyć połowę kremu, a następnie ponownie warstwę ciastek, dżem i pozostały krem.
Ciasto nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, ale ja zawsze wolę, aby było porządnie schłodzone.

24 komentarze:

  1. Tort wygląda pięknie i gdyby stał przede mną na pewno musiałby zostać skosztowany. Już na samą myśl o słodyczy budyniu i serka mascarpone, przełamanej kwaskowatością porzeczki, ślinianki pracują bardziej intensywnie. To takie trochę małe dzieło sztuki. Masz ogromny talent. Pozdrawiam. I oby więcej takich niesamowitych słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie. Bardzo miło czyta się takie komentarze. Również serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zrobiłam na męża urodziny a teraz powtórka bo będą moje urodziny.
      Zrobię również na święta....tak tak a co...po prostu jest przepyszny. niebo w gębusi. Dodałam dżem z czerwonych winogron ...bardzo pasuje. Robię z podwójnej porcji a i tak za mało.
      Gratuluję pomysłu z całego serca...jest świetny

      Usuń
    2. Dziękuję <3 Miło mi czytać takie komentarze - dla nich warto eksperymentować. A ma może pani zdjęcie do umieszczenia w galerii na fanpage?

      Usuń
  3. Tym ciastem mnie skusiłaś muszę go upiec

    OdpowiedzUsuń
  4. Za ponad miesiąc mój synek ma pierwsze urodzinki, sądzę po komentarzach że ta masa jest pyszna i chyba się skuszę żeby ją zrobić. Mam pytanie:
    Czy można do niej dodać kawałki brzoskwiń z puszki? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę wszystkiego najlepszego dla synka i polecam torcik. Tak, można dodać brzoskwinie z puszki. Czekam na efekt!

      Usuń
  5. Zrobilam dla wnusia na urodzinki, przepyszny.... goscie zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzie się cieszę, że posmakował <3 A może ma Pani zdjęcie do umieszczenia w galerii na fb?

      Usuń
    2. Mam to cudo <3 Już dodałam w galerii.

      Usuń
  6. Wyszedl przepyszny i pieknie sie prezentowal! Dziekuje, swietny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Duży czy mały budyń? 😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger