poniedziałek, czerwca 25, 2018

Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami



Torcik ten przygotowałam już jakiś czas temu na swoje urodziny.
Nie miałam za dużo czasu, a poza tym zaplanowałam też inne ciasta, więc w tym przypadku idealnie sprawdziły się gotowe krążki bezowe.
Słodycz bezy przełamałam kremem cytrynowym, co również stanowiło idealne połączenie z truskawkami.
Tort zniknął ekspresowo i nie było szans, aby jakiś mały kawałek schować na później, ale miło, że wszystkim smakował.
Polecam, ponieważ jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt - rewelacyjny.
Koniecznie spróbujcie!

 Torcik o średnicy około 20 cm:
 3 krążki bezowe (*)
około 15 truskawek
Krem:
250g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30-36%
3 łyżki cukru pudru (płaskie)
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
żółty barwnik (opcjonalnie)
Moja dekoracja:
beziki cytrynowe
krem czekoladowy
truskawki, kawałki cytryny
cytrynowe wiórki czekoladowe
ozdoby cukrowe

Przygotować krem.
 Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny i opcjonalnie z odrobiną żółtego barwnika.
Truskawki odszypułkować, umyć i przekroić na pół lub pokroić w grubsze plasterki.
Owoce odsączyć z nadmiaru soku/wody.
Blaty bezowe przełożyć (**) kawałkami truskawek i kremem najlepiej tuż przed podaniem lub kilka godzin wcześniej.
Całość ozdobić według uznania.

(*) Tym razem użyłam gotowych krążków bezowych, ale możecie upiec je samodzielne, przepis np. tu - klik.
(**) Tort najlepiej przygotować tuż przed podaniem, gdyż blaty bezowe mogą zmięknąć - a owoce puścić sok.
Jeśli chcecie go zrobić kilka godzin wcześniej to truskawki warto pokroić na pół, a nie w plasterki i układać je na kremie, a nie na bezie.



10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger