czwartek, czerwca 07, 2018

Boczek pieczony w rękawie w marynacie majerankowo-paprykowej z czosnkiem



To prosta wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem.
Mięso wychodzi aromatyczne oraz dzięki pieczeniu w rękawie - bardzo mięciutkie.
Ilość składników marynaty ograniczyłam do minimum i zapewniam, że majeranek z papryką świetnie komponują się z boczkiem.
Do tego czooosnek...
Polecam!

1,3-1,5 kg boczku wieprzowego
  3-4 ząbki czosnku
Marynata:
3 łyżki oleju
2 łyżki majeranku (płaskie)
2 łyżki soli
1 łyżka papryki słodkiej
Ponadto:
rękaw/worek do pieczenia

Składniki marynaty należy dokładnie wymieszać (powstanie gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio umyty i osuszony boczek.
Na końcu mięso naszpikować czosnkiem (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać małe kawałki czosnku).
Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny.
Po tym czasie boczek wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
 

12 komentarzy:

  1. zmaminegozeszytu.pl7 czerwca 2018 09:55

    Bardzo lubię takie domowe wędliny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie domowe mięsko do kanapek :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy po upieczeniu zostawić boczek w piekarniku do ostygnięcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chce pan/i jeść go na zimno to tak, a jeśli na ciepło to najlepiej, aby w piekarniku boczek pobył z 15 minut po upieczeniu.

      Usuń
  4. Czy dwie łyżki soli to nie zaduzo

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger