sobota, kwietnia 21, 2018

Zupa ze świeżych pomidorów


Zupę ze świeżych pomidorów przeważnie przyrządzam w sezonie, gdzie jest ich pod dostatkiem, ale o każdej porze roku doskonale smakuje.
Jest bardzo aromatyczna i smaczniejsza niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu.
Polecam!

mięso drobiowe na wywar
 3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera 
biała części pora (lub średnia cebula)
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
bazylia
sól, pieprz
Dodatkowo:
makaron (może być zacierka lub ryż)
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub octu balsamicznego/jabłkowego
1 łyżeczka masła
Opcjonalnie:
odrobina cukru
śmietana
świeży koperek i natka pietruszki do posypania

  Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a pora/cebulę poddusić na odrobinie masła.
Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (również pomidory oraz pora/cebulę).
W międzyczasie ugotować makaron (wg przepisu z opakowania).
W zupie wymieszać koncentrat pomidorowy/ocet i opcjonalnie śmietanę.
Całość doprawić do smaku (bazylią, solą, pieprzem) oraz można też posypać posiekaną zieleniną.
 Makaron umieścić w miseczkach i zalać zupą.
 
Użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
 


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj taaak, choć o każdej porze roku jest lepsza niż pomidorówka z koncentratu.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger