Jest to wielokrotnie sprawdzony przepis, który kiedyś znalazłam w starych zapiskach.
Zapewniam, że sprawdził się niejednokrotnie i za każdym razem robi furorę wśród znajomych i rodziny.
Pyyycha!
Kruche ciasto doskonale łączy się z wiśniowym nadzieniem budyniowym oraz cienką warstwą bitej śmietany.
Wszystkie smaki są świetnie zrównoważone i sprawiają, że ciężko poprzestać na jednym kawałku.
Poza tym ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, więc to kolejny plus, dla którego warto je upiec.
Polecam!
(Tortownica o średnicy 24-26 cm)
Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła/margaryny
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
Masa wiśniowa:
1 słoik kompotu z wiśni (mój miał 350 ml kompotu i 2 szklanki wiśni)
1 budyń waniliowy/śmietankowy
250g mąki pszennej
125g masła/margaryny
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
Masa wiśniowa:
1 słoik kompotu z wiśni (mój miał 350 ml kompotu i 2 szklanki wiśni)
1 budyń waniliowy/śmietankowy
Bita śmietana:
200g śmietany 36%
1 łyżka cukru waniliowego
Opcjonalnie do dekoracji:
posiekana czekolada/posypka czekoladowa
Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Należy uformować wyższe brzegi.
Ciasto w formie wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Spód podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni i lekko przestudzić.
W międzyczasie przygotować masę wiśniową.
Wiśnie odsączyć na sicie.
Szklankę kompotu zagotować, a w reszcie wymieszać proszek budyniowy.
Do gotującego się kompotu wlać rozrobiony budyń i całość energicznie mieszając - zagotować.
Na końcu wmieszać wiśnie.
Na końcu wmieszać wiśnie.
Masę równomiernie przełożyć na podpieczony spód.
Ciasto piec dodatkowe 25-30 minut oraz kolejno ostudzić i schłodzić w lodówce (przeważnie zostawiam je na całą noc).
Przygotować bitą śmietanę.
Kremówkę z cukrem waniliowym ubić na sztywno i rozsmarować na masie wiśniowej.
Wierzch posypać czekoladą oraz ewentualnie udekorować według uznania.
NIe słyszałam o nim ale wygląda świetnie - jak z wystawy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, tym bardziej, że nie jestem zadowolona ze zdjęć. Światło i Natalka obok ;) Ciasto jest proste i pyyyszne, więc polecam <3
Usuńwiśnie dokładamy do budyniu?
OdpowiedzUsuńTak, już poprawiłam.
UsuńPyszne.Łatwe. Upiekłam na imprezę i wszyscy chwalili. Zrobiłam kompot z paczki wiśni mrożonych.
OdpowiedzUsuńDzięki za fajny przepis
Cieszę się. A masz może zdjęcie?Z chęcią umieściłabym je na fb. Miłego dnia.
UsuńOj, zapomniałam zrobić zdjęcie, ale na pewno zrobię to ciasto jeszcze raz - to zrobię i zdjęcie. Pozdrawiam
UsuńNie ma sprawy. Miłego dnia.
OdpowiedzUsuńCzy moge zastąpić wiśnie innymi owocami?
OdpowiedzUsuńCzy moge zastapic wisnie innymi owocami?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście. Tylko wtedy to będzie już inne ciasto.
Usuń