sobota, marca 31, 2018

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-piwnym z chrzanem



U mnie biała kiełbasa sprawdza się nie tylko w okresie świątecznym, ponieważ jest idealna nie tylko na ekspresowy obiad.
Tym razem przedstawiam Wam propozycję dla miłośników piwa, ale zapewniam, że Ci którzy nie przepadają za smakiem tego trunku (ja nie znoszę!) też będą zachwyceni sosem śmietanowo-piwnym z lekką nutą chrzanu.
Po prostu palce lizać!
Koniecznie spróbujcie.

5-6 kawałków białej kiełbasy
  3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
Sos:
3/4 szklanki piwa jasnego (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki wywaru z gotowanej kiełbasy
4-5 łyżek śmietany (użyłam 18%)
1 łyżka chrzanu
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
Ponadto:
masło/olej do smażenia

Kiełbasę ugotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
(Parzoną gotować około 10 minut, a surową 20-30 minut.)
Z garnka odlać 1/2 szklanki wywaru.
Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle/oleju.
Dodać mąkę oraz jeśli istnieje taka potrzeba - to również odrobinę tłuszczu.
Całość smażyć (mieszając) przez około 1-2 minuty.
Następnie należy wlać piwo i całość mieszać do zgęstnienia sosu.
Śmietanę połączyć z chrzanem oraz wywarem, a następnie z sosem na patelni.
Gotowy sos doprawić solą z pieprzem i podawać z ciepłą kiełbasą.

2 komentarze:

  1. Mój Tato lubi białą kiełbasę - sos chrzanowy jako dodatek wydaje sie ciekawy.

    Spokojnych, radosnych i ciepłych Świąt. Niech Święta upłyną w rodzinnej, spokojnej atmosferze - niech nie bedzie w nich miejsca na smutek, kłótnie, niech zawita radość i pozostaną cudowne wspomnienia. Wszystkiego dobrego i tego co najpiękniejsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger