Zupa jest pyszna i dzięki podsmażonym pieczarkom - bardziej aromatyczna.
Można ją zabielić śmietaną lub dodać serek topiony.
Wszystko zależy od naszego gustu.
Polecam!
mięso na wywar
300-400g pieczarek
1 cebula (duża)
1 marchewka (duża)
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek białej części pora
3 czubate łyżki śmietany 18%/100g serka topionego
3 czubate łyżki śmietany 18%/100g serka topionego
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
sól, pieprz
Dodatkowo:
makaron
Ponadto:
2-3 łyżki masła do smażenia
2-3 łyżki masła do smażenia
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i soli.
Dodać pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera).
Całość gotować do miękkości.
W międzyczasie pieczarki należy obrać, umyć i pokroić w paseczki, natomiast cebulę drobno posiekać.
Pieczarki z cebulą podsmażyć na maśle, a następnie przełożyć do zupy - około 10-15 minut przed końcem jej gotowania.
Kilka minut później wrzucić makaron lub ugotować go osobno w osolonej wodzie.
Można go dodać na końcu albo umieścić w miseczkach i zalać go już gotową zupą.
Można go dodać na końcu albo umieścić w miseczkach i zalać go już gotową zupą.
Zupę zabielić śmietaną, ewentualnie rozpuścić w niej serek topiony i doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!