wtorek, września 26, 2017

Pasztet drobiowy z grzybami





 Uwielbiam domowe wyroby, ponieważ "wiem co jem"!
Pasztet ten smakuje rewelacyjnie - jest niezwykle aromatyczny, zwarty i doskonale się kroi.
Idealny na zimno - jak i na gorąco, a u mnie często znika już po wyjęciu z piekarnika...
Nieupieczona masa może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników. 
Zerknijcie też na inne moje pasztety - klik.
Polecam!

(2 średnie keksówki) (*)
2 duże ćwiartki z kurczaka (całkowita waga 1,3-1,4 kg)
50g grzybów suszonych
1 marchewka
1 pietruszka
3 liście laurowe
  5 ziaren ziela angielskiego
500g wątróbki drobiowej
2 cebule
100 ml śmietany 18-36%
3 jajka
1 ugotowany ziemniak
1 opakowanie przyprawy do pasztetu (opcjonalnie)
sól
Ponadto:
olej/smalec do podsmażenia cebuli

 Kurczaka, grzyby i marchew z pietruszką włożyć do garnka z zimną wodą.
Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu - do miękkości.
Po tym czasie mięso ostudzić i oddzielić od kości.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie tłuszczu.
Dodać oczyszczoną wątróbkę i wszystko razem smażyć przez kilka minut.
Mięso z warzywami i grzybami oraz wątróbkę z cebulą i ugotowanego ziemniaka zmielić (trzykrotnie) maszynką do mięsa.
Następnie do masy wbić jajka, dodać śmietanę oraz przyprawę.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić solą do smaku.
Formy wysmarować olejem (oprócz aluminiowych) i napełnić farszem - do 2/3 ich wysokości.
Wierzch pasztetów przykryć folią aluminiową.
 Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny w 180 stopniach - ostatnie 10-15 minut bez folii.

 (*) Piekłam w keksówce i w foremce aluminiowej (długość - 31 cm, szerokość - 10 cm, wysokość - 5,5 cm).

2 komentarze:

  1. Myślę, że nie ma sensu tak długo piec pasztetu. W końcu wszystko jest najpierw gotowane. Ja piekę max. 45 minut i to w zupełności wystarcza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpływ ma też piekarnik. Niestety u mnie po 45 minutach masa jest słabo ścięta.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger